Wie richt jouw huis in?
mei 28, 2019
Mexicaanse sfeer in huis halen?
augustus 21, 2019
Show all

School kan hartstikke leuk zijn!

School saai? Helemaal niet nodig. Ja natuurlijk, niet iedere dag is even leuk en soms moet er gewoon hard gewerkt worden. Maar gelukkig is er in het onderwijs ook volop ruimte voor andere activiteiten.

Leuk!

Vraag een kleuter hoe hij of zij het op school heeft gehad, en het antwoord is meestal ‘Leuk!’. Soms uitgebreid aangevuld met wat er dan precies zo leuk was. Wat voor werkjes er gedaan zei, wat voor grapje de juf maakte, wie er dit keer hulpje van de juf was en met wie het goed toeven was in de zandbak. Alles is leuk, school is een feestje en het vooruitzicht om uiteindelijk naar groep 3 te gaan, en echt te gaan lezen en schrijven is een hele mooie.

Stel dezelfde vraag nog eens aan de gemiddelde puber, en het antwoord zal ‘saai’ zijn, of ‘mwuh’, als hij of zij er verder echt geen woorden aan vuil wil maken. Als ouder krijg je dan al snel het gevoel dat je kind waarschijnlijk de hele dag in een suffe omgeving naar langdradige verhalen van docenten die geen enkele moeite doen om hun les leuk te maken heeft moeten luisteren. Loop echter eens een middelbare school binnen, en je ziet met je eigen ogen dat dit best meevalt. Docenten doen hun stinkende best, de school bruist van leven. Het is simpelweg de leeftijd die het enthousiasme van de kinderen eenmaal thuis tot een minimum beperkt.

Lievelingsvakken

Veel kinderen hebben lievelingsvakken, maar ook vakken waar zij minder plezier aan beleven. Dit begint vaak al op de basisschool, waar de vakken waar het kind de meeste moeite mee heeft vaak ook het minst leuk zijn. Op de middelbare school is hetzelfde beeld zichtbaar en logisch ook; er is niks aan om uren te blokken op een vak waar je moeite mee hebt, en er vervolgens toch weer een onvoldoende voor te scoren.

Gelukkig voor de kinderen worden de ‘leervakken’ regelmatig onderbroken door vakken waarin zei hun energie of creativiteit kwijt kunnen. Op de basisschool wordt er volop getekend en geknutseld, op de middelbare school zijn er vakken als muziek, beeldende vorming en CKV. Deze vakken worden extra leuk als er af en toe bijzondere activiteiten op het programma staan: een workshop op school bijvoorbeeld, voor veel kinderen een hoogtepunt van het schooljaar. Er is van alles mogelijk voor zowel basisschool (doe eens een circus workshop!) maar ook voor op de middelbare school. Veel leerlingen zullen een CKV workshop met enthousiasme ontvangen, al zal de gemiddelde puber dat thuis natuurlijk nooit toegeven…

Taxi centrale maastricht | Taxi Heerlen | Taxi Maastricht | Taxi Meerssen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *